Tereke Ne demek

Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan mal varlığı ölümünde tereke adını alır.
Miras, birine ölen bir yakınından kalan mal mülk paradır. Tereke ise ölenin tüm mal varlığıdır.
Tereke, bir bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçiyor. Terekenin intikal edeceği kimselerin gerçek mirasçı olmaları gerekiyor. İntifa (faydalanma, kullanma) hakkı sahibi terekenin gerçek mirasçısı olmadığı için, terekenin bunlara kendiliğinden intikali mümkün değildir.
Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir.
Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hakim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Medeni Kanuna göre mirasçıların tereke üzerindeki hakları iştirak halindedir. Bu terekenin taksimine kadar devam eder. Tereke borçlarından dolayı tek mirasçı varsa tek başına, çok mirasçı varsa müteselsilen sorumludur. Tereke borçlarından dolayı alacaklı, mirasçıların şahsi mallarına da başvurabilir.

Yorum bırakın