Mirastan Mahrum olmak

MİRASTAN MAHRUM BULUNMAK
Mirastan mahrum bulunan kimseler (Saklı paylı mirasçı) mirastan yararlanamıyorlar.
MİRASTAN MAHRUM BIRAKMA SEBEPLERİ
1) MİRASÇI, MİRAS BIRAKANA VEYA MİRAS BIRAKANIN YAKINLARINDAN BİRİNE KARŞI AĞIR BİR SUÇ İŞLEMİŞSE
Örneğin darp etmişse evine girip hırsızlık yapmışsa, miras bırakan tarafından tek taraflı olarak mirasçılıktan çıkartılabilir. Buradaki ağır suç kavramından ceza hukuku anlamındaki suçun anlaşılması gerekiyor.
İşlenen suçun miras bırakana veya yakınlarına yönelmiş olması gerekiyor.
Mirasçılıktan çıkarma için önemli olan suçun işlenmesidir. Suçun affa uğraması, zaman aşımı kapsamına girmesi, kovuşturulmamış olması veya mahkeme kararının olup olmamasının bir önemi bulunmuyor.
Yasal mirasçılar böyle bir durumun olmadığını gerek tanıklarla gerekse diğer belgelerle ispat edip mahkemeden yeniden yasal mirasçı olmayı talep edebiliyor.
2) MİRASÇI, MİRAS BIRAKANA VEYA MİRAS BIRAKANIN AİLESİ ÜYELERİNE KARŞI AİLE HUKUKUNDAN DOĞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YERİNE GETİRMEMİŞSE
Örneğin, miras bırakanın oğlunun bütün maaşını kumara yatırıp eş ve çocuklarıyla ilgilenmemesi; kızının kocası ve çocuklarını terk ederek başkasıyla yaşaması bu kapsamdadır.
Bununla beraber, mirasçılıktan çıkarılanın saklı paylı alt soyu varsa mirasçı olma durumu devam ediyor.
Konuyu bir örnekle açıklarsak; Miras bırakanın iki oğlu ve bir kızı vardır. Büyük oğlunu kendisini yaraladığı için mirasçılıktan çıkarmıştır. Mirasçılıktan çıkarılan oğlunun iki çocuğu bulunmaktadır. Miras bırakanın mirasçılıktan çıkardığı büyük oğlu mirasçılıktan çıkarıldığı için ölmüş kabul edilir. Büyük oğlunun saklı payı, iki çocuğuna kalır. Örneğimize göre büyük oğlunun alt soyu olmasaydı, onun payı tasarruf oranına eklenerek diğer mirasçılar arasında bölüşülecekti.

Yorum bırakın