Tamamlanmamış İnşaata Emlak Vergisi Ödenir mi?

Kaynak 3D konut

1319 sayılı Emlak Vergi Kanunu emlak vergisine ilişkin düzenlemelerin esaslarını belirler. Kanuna göre, emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir.

Gayrimenkul bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir gayrimenkul türü için ayrı ayrı bilgi formu doldurur.

Emlak bildirimi için tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası) beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası ile müracaat edilmelidir.

Emlak vergisi 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir.

Gayrimenkullere (arsa, arazi, mesken ve işyeri) ait vergi ödeyeceği yıl itibariyle asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanır.

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.

Peki, tamamlanmamış bir inşaatın vergisi neye göre ödenir?

Yasal mevzuat, tamamlanmamış yani inşaat halindeki bir yapıyı bina olarak kabul etmez. Bu nedenle bu tür inşaatlar için inşaatın üzerinde bulunduğu arsanın vergisi, “arsa vergisi” olarak ödenir.

Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren 4 yıl uygulanır.

Yorum bırakın