Uçaksavar Sitesi – Etiler

1956 Yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin personellerinin konut ihtiyacına karşılık İlçesinde” arsa aranıyor. O dönem de konut ihtiyacına karşılık tesbit edilen yerlerden biri bu günkü “Profösörler Sitesi” olarak bilinen arsa ancak, bu arsa pahalı geldiğinden alınamıyor. Sonuç olarak Uçaksavar Yapı Kooperatifi 1956 yılında; O yıllardaki haliyle Kent merkezinin epey dışında, “Dağ başında kurtların dolaştığı” yer olarak tabir edilen, fiziki yapısı ile “Çorak arazi” görünümünde olan, yaklaşık 119.000m2 Boğaziçi Üniversitesi ile TEM arasında bulunan boğaz cepheli arsa alınır. Ve bu arsa üzerine kurulmuş Uçaksavar sitesinde 424 hane bulunmaktadır.

Ucaksavar sitesi cam agaclari arasinda Istanbul un en nadide yerlesim birimidir. Ucaksavar a girdiginiz zaman adeta kendinizi ozel bir koyde hissedersiniz

Böylelikle; 1958 yılında, Lale Apartmanı ile Defne Apartmanı arasında uzanan Füzeciler Sokağı üzerinde Türkiye’nin en eski toplu konut sitelerinden biri olan Uçaksavar Sitesi’nin yapımına başlandı…

Bu ilk etapta inşa edilen yapılar sırasıyla şöyle; Lale, Begonya, Krizantem, Manolya, And, Şölen, Yasa, Tunca, Orkide, Türe, Nil, Çınar, Defne, Dicle, Gül, Pamir, Meriç, Ergenekon, Arda ve Gökşin Apartmanları.

İkinci etap binaları, Muharipler Sokağı üzerinde inşa ediliyor.
Bu etapta yapı inşaatları, Leylak Apartmanıyla başlıyor ve Yonca, Zambak, Sakarya, Menekşe, Fırat, Zümrüt, Güzey, Pırlanta, Bozkurt, Göktürk, Yavuz, Kutluk, Çimen ve Başak Apartmanı ile bitiyor.

Üçüncü etap binaları, Koçyiğitler Sokağı üzerinde inşa ediliyor.
Bu son etap yapı inşaatları; Dere Apartmanı ile başlıyor, Irmak, Pınar, Fatih, Emek, Toros, Ilgaz, Çiçek, Boğaz, Seyhan, Ceyhan ve Deniz Apartmanı ile sona eriyor.

Proje üzerinde, bu günkü yürüyüş parkının olduğu boş alan üzerinde birkaç bina daha planlanıyor ancak, ekonomik yetersizliklerden dolayı inşaatları gerçekleştirilemiyor.

İlk etapta inşa edilen apartmanların çatısı, teras şeklinde “Ortak kullanım alanı” olarak yapılıyor. Apartmanda oturanların; Güneşlenebilir, toplantı yapabilir gibi sosyal faaliyetleri için düzenleniyor ancak, daha sonraları izalkasyon riski ve tehlikeli olacağı düşüncesiyle çatı ile kaplatılıyorlar.

1988-89 Yıllarında ikinci Boğaz köprüsü ( Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ) yapılırken bulunduğu yer ve büyüklüğü ile yerli ve yabancı şirketlerden sürekli kat karşılığı ve nakit karşılığı teklifler aldı. Siteyi Fatih Sultan Mehmet Köprü inşaatını yapan Japon firma uydukent’e çevirmek istedi… Alarko kat karşılığı almak istedi… Kat malikleri, 2008 yılına gelindiğinde ise teklifleri ciddi olarak değerlendirme kararı alarak bir heyet oluşturdular…

2005 Yılına değin, kent merkezinin dışında bir yerleşim alanı olarak kabul gören sitemiz; İnşaat faaliyetlerinin yoğunlaştığı günümüzde, kent merkezinde ve tek parsel üzerinde geniş arazisiyle dikkatleri üzerine çeken bir cazibe merkezi haline geliyor.

Bunun için 2009 yılında profesyonel hukuk müşavirliğiyle anlaşılarak hukuksal destek sağlandı ve son olarak geçen yıl kat malikleri olağanüstü genel kurulu yaparak Uçaksavar Sitesi Toplu Yapı Yönetimi’ni oluşturdular.

Yorum bırakın